sâmbătă, 28 martie 2009

vineri, 27 martie 2009

Contesa de MontesQ a lucrat un Nou Jerseu

In "Tiene Vly" sau "Ten Swamps", denumire dată de coloniştii olandezi în 1688, dacă veţi suna întotdeauna de două ori la uşa unui apartament acceptabil de elegant, veţi găsi sub preş cheia care să aducă linişte în mlaştina noastră cea de toate zilele. Exploratorul Bartolomeu şi Puiul de Gostat au descoperit acolo Capul Bunei Speranţe încă de pe vremea cînd rulmenţii moldovenilor mai făceau furori la Ţarigrad şi peşcheşul, sugiucul şi pupatul papucului erau îndeletnicirile cotidiene ale ofiţerilor SRI însoţitori de tiruri pe drumul Călugărenilor, cel asanat de Banul Olteniei pentru liniştea urmaşilor urmaşilor, şi-a maşinilor lor de tipărit cupoane sub pravila lui Vacăroiu cel neştiutor de carte dar iute de a duce la îndeplinire Mizeria Istoricismului.
Reapăruţi parcă din
durata lungă a istoriei a lui Fernand Braudel şi aflîndu-se ei în posesia conceptului de proprietate în devalmăşie, au dat marmotei ce e a marmotei şi glas peste timp mareşalului Antonescu, care întrebat la proces în 1946 de ce i-a adus la putere pe legionari a răspuns : " întrucît toată ţara era cu ei ". Neprinşi aşadar cu cartea lui Marx sub pernă, Mizeria filozofiei, ademeniţi de Popper cu Societatea deschisă la şliţ din UE, necititori de Milarepa ca să deosebească un Brâncuşi fals de un termopan autentic, dar iniţiaţi 45 de ani în Filozofia mizeriei lui Proudhon, ţara s-a vîndut de la sine cu ştampilă rotundă de la SIE, că a lor era atunci împarăţia cecurilor. Odată depăşite aceste stadii de capitalism primitiv, şocul votului ce va să vină era mult mai uşor de suportat, mai ales cînd de ales era unul care semăna cu Cuza, cel uşor de alungat pentru note proaste la purtarea ghiulului sau nesuflatul la timp in ciorbă. Întorşi fiecare pe la casele lor, fiecăruia după mărimea hobbyului i s-au încredinţat diverse gadgeturi: aşternuturi elveţiene, umbrele bulgăreşti, insectare cu licurici, saboţi olandezi, vuitoane la mîna a doua sau reviste cu ai Q mic.
Totul trebuia urzit în aşteptarea lui Ulise cel rătăcitor pe mări şi iubitor de escale în porturi cu zeamă bordeleză. Cînd s-a împlinit sorocul şi volta era singura manevră de neam prost acceptată de cancelariile de peste Tisa, cîţiva stropi strategici s-au scurs pe parchet şi tot românul plînsu MISA pe el. Ehe... copiii moşului, ca ţara să nu ajungă de poveste, trebuie o nouă prezentare, s-au prins şi ei că mitul cîrnatului tras în ţeapă în Piaţa Victoriei nu mai ajunge la toate gurile de meseni obişnuiţi cu tradiţionalul sînge la tavă. Aşadar se va pompa în toate instalaţiile apte încă de ceva turism nebalnear mitul săracului şi cinstitului descălecător de ţară şi al încălecătorului de îmbogăţiţi alogeni. Au ieşit deja la încălzire pentru europarlamentări, majoreta prestigioasei universităţi Madison Square Garden, o fostă mazetă de gazetă, cîţiva semidocţi locvace, o lojă de interlopi demni, vreo două cocote mistice, un set de consilieri de pluş, o garnitură de intelectuali de iarmaroc, un prigonit de peste ocean şi mai mulţi manelişti cu masterate. În celelalte ateliere de traforaj, penelopele care nu au urcat recamierul întregului mandat, pîndesc să le facă safteaua alături de vreo 322 de hiloţi rămaşi de la Termopilele anterioare, pentru care încă 5 ani ar fi parcă prea mult chiar şi pentru legendara lor răbdare de Itaca. Cu scut sau pe scut ? Aceasta-i întrebarea. Dar cine ? aici

joi, 26 martie 2009

Viaţa stă la pîndă pe "Una Isla Virtual"



Пляж в Миримаре
Вид на север из окна «шевроле» 1957 года,
Гавана, Куба.

Blogul unui cubanez, Reinaldo Escobar, născut în 1947, vă va da o veste în curînd. In 1988 a parăsit redacţia ziarului “Juventud Rebelde” pentru o tinereţe mai rebelă pe care astăzi o priveşte înainte cu mîndrie. De la ruşi vine......

Cînd va lua foc ultimul Rothmans ?

Cuminţenia pămîntului nu este o categorie etică pămîntească, morala nu devine un atribut al vieţii în plutonul de virtuţi decît la înfaţişarea celor veşnice, care după obiceiul locului se poartă numai în jumătăţi de masură pentru a nu strica echilibrul mediocrităţii noastre ca fel de a fi. Nepracticată cotidian, nu poate să apară decît în tensiunea marilor încercări, şi nu-i aşa, o viaţă de om parcă nu e de ajuns, asemenea ocazii pot să nici nu apară dacă responsabilitatea capitalismului de cumetrie nu o cere în fişa postului. Citit în cheia romanului realismului imaginar sud-american, textul de aici răvăşeşte discret doar conştiinţe mute. In rest, dulce ca mierea e neruşinarea patriei.

"Dacă nu l-aş fi cunoscut, n-aş fi putut scrie această carte . Dacă l-aş fi ascultat, n-aş fi scris-o" stă scris într-o "minima moralia" doar pentru uzul iniţiaţilor, dar nicidecum al celor care iubesc revoluţia pentru "mein damful" ei.
Dacă un laş ca Iliescu "v-ar fi cunoscut" domnule Hurezeanu, altfel s-ar fi scris. Dacă aţi fi scris-o atunci, nimeni nu v-ar fi ascultat.
Dupa 20 de ani, generalul armatei moarte va muri ca să traiască ce a scris dar nu poate să rostească.
La rigoare, va ramîne doar plutonul de cuvinte : FOC !

miercuri, 25 martie 2009

Sectorul 5 din Băneasa, o destinaţie electorală

INDIILE DE VEST

Arhipelag format din circa 1 200 de insule, care separă Oceanul Atlantic de Golful Mexic şi Marea Caraibilor. Insulele se împart după cum urmează: Bahamas; Antilele Mari: Cuba, Hispaniola (Haiti, Republica Dominicană), Jamaica şi Porto Rico; Antilele Mici: Aruba, Antilele Olandeze, Trinidad şi Tobago, insulele de sub Vînt (Grenada, Barbados, St. Vincent, St. Lucia, Martinica, Dominica, Guadelupa), Insulele Leeward (Montserrat, Antigua, St. Kitts şi Nevis, Barbuda, Anguilla, St. Martin, Insulele Virgine britanice şi ale SUA) şi multe insule mai mici.



Elefteros Tipos ( un ziar din Grecia )


N-am fost încă în Grecia dar tîrgul de turism recent încheiat la Romexpo mi-a amintit de cît de interesantă şi înţeleaptă ar putea fi Atena în luna mai, mai precis între 14 şi 16.
Această călătorie o datorez părinţilor din fotografie, care au făcut posibilă frumoasa prietenie a fiului lor cu e
Bonnard, Gide şi Ravel, dar şi doctoratul în Ştiinţe Politice de la Sorbona din 1908, la numai 20 de ani.
Antropologia asta culturală, nu-i aşa de uşoară cum cred unii specialişti în mezeluri meşteşugite.

marți, 24 martie 2009

Linia maritimă Obama

Henry Kissinger şi fostul PM Yevgeny Primakov s-au întîlnit săptămîna aceasta la Moscova. Actualul şef al "lacului rusesc" a făcut o declaraţie importantă pentru viitorul fostelor ambarcaţiuni cu pînze.

Medvedev : “We are counting on a reset. We hope it takes place.”
Apăsînd pe butonul care de obicei nu se află la vedere am reţinut doar aceasta :
YP, născut în Kiev,Ucraina 1929.
A fost crescut în Tbilisi ( Georgia), părinţi evrei, în tinereţe şi-a schimbat numele din Finkelstein în Primakov.
A urmat cursurile Institutului de Studii Orientale din Moscova.
Aşadar toata lumea vorbeşte aceeaşi limbă semitică. Felucile vă aşteaptă.

Gazeta de perete

De ce trag clopotele Mitică ?

Gabriela Adameşteanu l-a întrebat în 5 aprilie 1991 pe Ioan Petru Culianu de ce la noi în 1989 totul a trebuit făcut cu atîta sînge. IPC a răspuns: "Nu ştiu. O fi specificul naţional." (peste o lună avea să fie asasinat) *HRP în Cerul văzut prin lentilă
De 20 de ani specificul "viermuirii noastre naţionale" are 3 amendamente : delirul politic, sexul şi băşcălia.
Flaubert spunea că prostia constă în a voi să tragi concluzii.

Un ţărm prea îndepărtat


Un studiu efectuat de Autoritatea Australiană pentru Comunicaţii şi Media a relevat faptul că internetul este cea mai de încredere sursă de informaţii.
Studiul a găsit 25% dintre repondenţi deplin încrezători în internet, 20% acordă încredere presei scrise, 17% televiziunii şi 13% radioului.

luni, 23 martie 2009

... journalists who can do more than one thing well will be in demand.

Există două feluri de leucoplast : cel care nu se lipeşte şi cel care nu se dezlipeşte

Tinerele femei egiptene din clasa de mijloc şi cea superioară recurg la INTERNET pentru a lupta împotriva tabuurilor religioase.
Mai multe bloggeriţe au acordat o serie de interviuri pentru BBC

وتقول إن المدونة داليا زيادة على سبيل المثال دعت السعودية إلى إنهاء ما تصفه بالتمييز ضد المرأة فى حملة تزامن توقيتها مع ذكرى المولد
النبوى. وتقول داليا: “لم يُسمح لى بأداء العمرة، لماذا؟ لأن سيدة شابة تحت سن الـ45. والحل الوحيد بالنسبة لى هو الذهاب مع محرم لأن أمى لا تكفى”. وتضيف: “هل تعرفون محرما لى، فوالدى متوف وشقيقاى غير مهتمين بالأمر ولا أستطيع تحمل نفقاتهما، وليس لدى زوج وبالطبع ليس لدى ابن”.

The article says, for instance, that blogger Daila Ziada has called upon Saudi Arabia o stop what she describes as discrimination against women. Her campaign coincided with the Prophet's Birthday. Daila says:
“I am not allowed to do “O'mra!” [a lesser pilgrimage to Mecca] Why? Because I am a young woman under the age of 45! The only solution for me to get to my beloved Prophet's land is to be accompanied by a male chaperon. My mother is not enough!! Do you know what a male chaperon is? A first-degree male relative: father, brother, husband, or son! I am in a big trouble, then. My father is dead, my two brothers are not interested and I cannot afford paying for their tickets, I do not have a husband and of course I do not have a son!! What can I do, now?!”


Digitalocraţia în ţara europeană cu cei mai mulţi foşti indieni

India este cea mai mare democraţie ( în termenul numărului populaţiei) care urmează să voteze digital. aici
Haideţi, mînuţele sus, români de la oraşe şi sate acum puteţi să votaţi cu degetul, sînteţi la un mouse click distanţă de a rămîne cu degetul înmuiat în gură. Nu uitaţi însă, înainte de culcare să puneţi apă la pisică.

Mistica unui clasament incredibil sau mistificarea din "curtea miracolelor"

Finala show-ului televizat "Mari români", în care au concurat 10 personalităţi marcante ale poporului român, lansată după un model BBC la 27 mai, s-a încheiat în seara zielei de 21 octombrie 2008. Clasamentul final în urma voturilor publicului este următorul:
1. Stefan cel Mare (77493 voturi)
2. Carol I (52474 voturi)
3. Mihai Eminescu (50640 voturi)
4. Mihai Viteazul (48725 voturi)
5. Richard Wurmbrand (46973 voturi)
6. Ion Antonescu (27483 voturi)
7. Mircea Eliade (17019 voturi)
8. Alexandru Ioan Cuza (16383voturi)
9. Constantin Brancusi (14831 voturi)
10. Nadia Comaneci (11825 voturi)
Cîţi români credeţi că auziseră pînă la acea dată de Wurmbrand ? Greu de spus în lipsa unui aparat statistic coerent. Şi totuşi a fost posibil ca în urma votului voluntar exprimat, un cvasinecunoscut să ajungă acolo.
Presa timpului a tratat cu "uşurătatea de nesuportat a fiinţei" momentul. Ţambal de hîrtie sau tobă de tinichea ? Nu este o întrebare dilematică, este presa corporatistă din "curtea miracolelor". Locul comun şi sordid al "infirmilor" şi "răufăcătorilor" unde pot fi ţesute intrigi cu parfum de credibilitate, locul de joacă al unor "cocoşaţi" răsturnători de axiome.


322 în paralimpicele harpedonapţilor

Aceasta tabliţa se numeşte "Plimpton 322" fiindcă face parte astăzi din colecţia Plimpton a Universitaţii Columbia şi a fost descoperită în Irak într-un sit necunocut din deşert, descifrată în 1945 de către Otto Neugebauer şi datînd din secolele XIX-XVI îHr.
Tăbliţa cuprinde 15 rînduri şi 4 coloane şi conţine numerele pitagoreice, adică acelea care verifică în numere întregi
"o plăcere absolut dezinteresată" al carei scop era perfecţiunea ei însăşi.


Ioana Lupea ( EvZ): Ce opinie aţi avut în chestiunea suspendării preşedintelui?

Sorin Ovidiu Vîntu : Dacă suspendarea preşedintelui avea drept consecinţă trecerea serviciilor de informaţii, a DNA şi a Parchetului General sub parlament, măsura ar fi fost bună. Neavînd aceste consecinţe, a fost proastă.

FIAT EMPIRE

Codul Morse


In 1822 the Catholic Monarchies of Europe got together with the Vatican and agreed on a plot to destroy the concept of representative popular government. Professor Samuel F.B. Morse, a founding member of the American Nativist Movement, investigated this plot and wrote a book, which appeared in installments in the 1835 editions of the New York Observer, entitled, "Foreign Conspiracy Against the Liberties of the United States". What he found has been in operation ever since, the fully ripened fruits of which we are realizing only since the administration of President Ronald Reagan, the first president to officially recognize the Vatican State since the U.S. cut off all diplomatic ties in 1867 as a result of its connection to the murder of Abraham Lincoln.

duminică, 22 martie 2009

Geoană şi Năstase ramîn în copac


"Am cele mai bune păreri despre Crin Antonescu, este un om inteligent, un nobil intelectual. Cred că dă o notă atractivă partidului", a spus Ion Iliescu despre noul preşedinte al PNL.

Obama şi Crin stimulează "Late Night TV "


Barack Obama şi Crin Antonescu au devenit campionii interviurilor after-hours.
Prezenţa "primului licurici" la showul lui Jay Leno a adus cea mai numeroasă audienţă de la ultimul episod Seinfeld de acum 11 ani, în timp ce la Turcescu în televiziunea 100% paralimpică, fără un "stand up" cu Crin audienţa rămîne cum am stabilit, tristă într-o ţară plină de umor.