joi, 26 martie 2009

Cînd va lua foc ultimul Rothmans ?

Cuminţenia pămîntului nu este o categorie etică pămîntească, morala nu devine un atribut al vieţii în plutonul de virtuţi decît la înfaţişarea celor veşnice, care după obiceiul locului se poartă numai în jumătăţi de masură pentru a nu strica echilibrul mediocrităţii noastre ca fel de a fi. Nepracticată cotidian, nu poate să apară decît în tensiunea marilor încercări, şi nu-i aşa, o viaţă de om parcă nu e de ajuns, asemenea ocazii pot să nici nu apară dacă responsabilitatea capitalismului de cumetrie nu o cere în fişa postului. Citit în cheia romanului realismului imaginar sud-american, textul de aici răvăşeşte discret doar conştiinţe mute. In rest, dulce ca mierea e neruşinarea patriei.

"Dacă nu l-aş fi cunoscut, n-aş fi putut scrie această carte . Dacă l-aş fi ascultat, n-aş fi scris-o" stă scris într-o "minima moralia" doar pentru uzul iniţiaţilor, dar nicidecum al celor care iubesc revoluţia pentru "mein damful" ei.
Dacă un laş ca Iliescu "v-ar fi cunoscut" domnule Hurezeanu, altfel s-ar fi scris. Dacă aţi fi scris-o atunci, nimeni nu v-ar fi ascultat.
Dupa 20 de ani, generalul armatei moarte va muri ca să traiască ce a scris dar nu poate să rostească.
La rigoare, va ramîne doar plutonul de cuvinte : FOC !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu