vineri, 10 aprilie 2009
joi, 9 aprilie 2009
Rozeta vînturilor
Pentru preşedintele Obama o Europă veche sau una nouă este o Europă unită. Bosforul spahiilor lor, obişnuiţi deja cu gustul cărnii de sub şaua teutonilor, au ridicat feregeaua veto-ului turc la nominalizarea lui Anders Fogh Rasmussen ca secretar general al NATO. Pe tablele noastre de şah unde zarurile n-au fost încă aruncate, damele de companie politică ridică şi ele pînzele şi botforii cam la înalţimea unui french cancan de muezin, dedulcite şi ele, cam de multişor nu-i aşa, la gustul cărnii de sub şalvari, o dudă se pregăteşte să dea un cal pentru un regat, o pereche de nebuni pitoreşti vîsleşte cu vînturile-n pînze spre o stînă de poldere, doi limacşi se caţără pe turnuleţe de nisip în aplauzele băloase ale unor felixi perplecşi, nişte pioni "emanaţi" din cărţi fac o rocadă cu infanta cea mică, regele lacustru nu se gîndeşte să cadă la pat iar poporul chibiţ biruitor îşi mai ia o pauză de gîndire de 20 de ani pentru a reflecta la următoarea mutare.
miercuri, 8 aprilie 2009
Imposibila uşurătate de a fi a unirii
( 1 octombrie 2006 )
Henry Kissinger este considerat părinte al realpolitik, formula germană a doctrinei realismului politic, care cere o apreciere lucidă a forţelor adversarului, dar şi a forţelor proprii, eliminarea sentimentelor, iluziilor şi prejudecăţilor ideologice în elaborarea strategiei politicii externe. Apărută într-un moment de vîrf al conflictului ideologic Est-Vest, realpolitik a produs o adevărată răsturnare în gîndirea politică occidentală. Şcoala realistă - scrie Kissinger - nu respinge importanţa idealurilor şi a valorilor. Dar ea insistă asupra cîntăririi atente, chiar nesentimentale a greutăţii forţelor materiale şi asupra înţelegerii istoriei, culturii şi economiei societăţilor care alcătuiesc sistemul internaţional. Nici un realist serios nu pretinde că puterea este singura sa preocupare. Dar nici un idealist nu poate susţine că puterea este irelevantă în răspîndirea idealurilor. Adevărata problemă este să stabileşti proporţia justă între aceste două elemente esenţiale ale politicii.
marți, 7 aprilie 2009
SF
Cum poate fi transformat din punct de vedere politic un popor de ţărani atemporali într-o naţiune de cetaţeni ?
"La începutul secolului XX, mai mult de trei sferturi din populaţia ţării era analfabetă"
Dacă am face un arc peste timp direct în "jungla de asfalt" a patriei, raţia de libertate dobîndită pe caldarîm acum 20 de ani nu avea cum să ajungă la tot cartierul, aşadar pentru fluidizarea traficului de influenţă s-a stabilit ca 1+1=2.
Cu sfertul rămas din secolul trecut "baieţii, fetele, fraţii, surorile" lor, care nu-i aşa sînt la fel de inteligenţi ca noi, au trecut strada facînd vreo 20,000 de leghe pe mări.
Hai că nu e greu. Greu e să te pui în situaţia de "a-i face"
Sîntem aici pe blocuri, noi care te facem pe tine.
"Cerul înstelat deasupra capului şi legea morală......."
Acum într-o nouă prezentare, o reţetă de zeamă bordeleză de vă lingeţi pe deget ca să număraţi banii de Penthouse.
luni, 6 aprilie 2009
Un geniu este acela care fotografiază ce vede de fapt toată lumea
duminică, 5 aprilie 2009
Aflăm luni dacă e marţi
Gigi a poruncit să-i fie aduse “tablele” legii. Ce face Dumnezeu, îi dă sau nu zar de fugă ?